torsdag den 5. august 2010

Beolog hos psykolog



Beologen Bent Otto Hansen fra Beologisk Institut for søvn har skrevet den raske lille sag af en bog "Jeg kan ikke sove" på 60 sider.

En ung sælger træder ind af døren hos en psykolog med et søvnproblem. I løbet af 14 møder opklares i bedste krimistil årsagen til sælgerens problemer, der selvfølgelig har en dybere årsag.

Der er ingen regibemærkninger, naturbeskrivelser eller andet forkludrende til stede. Hele historien afvikles som en dialog, der til tider, og især i starten, udvikler sig i en absurdistisk retning.

Hvis man selv har prøvet at gå til psykolog, så virker psykologens fremgangsmåde ikke helt ved siden af. Samtidig med at jeg læste bogen og satte pris på udviklingen af historien, havde jeg en følelse af, at det kunne være en beskrivelse af et rigtigt forløb. Ikke helt ulig Irvin D. Yaloms bøger fra sin praksis i den rigtige verden.

Efter en del møder hos psykologen viser det sig, at den gode sælger har haft en voldsomt traumatiserende oplevelse, som i virkeligheden er grunden til hans søvnløshed. Igennem kapitlerne beskrives med humor men også med indføling hvordan psykologen bearbejder sælgeren, for at nå ind bag hans skjold af fortrængninger og vrede.

Historien ender med at vende skyldbegrebet på hovedet, og sælgeren bliver et forløst menneske. Hvad der er skyldsspørgsmålet, og hvem der ender med Sorteper, kan jeg ikke røbe. Men en Happy end bliver det til!

Jeg læste bogen på mindre end en time, men alligevel nåede jeg at holde af både sælgeren og psykologen. Det er disse indirekte portrætter, der er bogens fine og følsomme kerne.
Bogen koster ikke mere end 40 kr. og er alle pengene værd. Køb den og støt Beologen med 4,95 kr. før skat.

3 kommentarer:

Beologen sagde ...

Mikael...hvor glædeligt. Tak.

Det blotte faktum at mit navn står ganske få anslag ved siden af Yaloms, bør omgående føre til at jeg flår toppen af en lille pose Instant Coffee op her på feriehotellets værelse, hvor jeg laver i-n-g-e-n-t-i-n-g sammen med min datter.

Yaloms terapi-roman 'Lying on the couch'(!) er noget af det hidsigst fedsomme, jeg har læst...EVER!

Nå. Om lidt skal min datter og jeg se 'In Treatment', som vi har med på DVD. Gå tur i omegnen, si'r du? Ja-ja...ska nok :-)

hep

B.O :-)

Beologen sagde ...

PS. Toppen af den dér lille papirsposefuld nescafé skal flås AF, og ikke op :-D

Mikael sagde ...

Bare du flår, så kan det for min skyld være op, ned, af, ad eller hen.

Jeg har kun læst Kærlighedens bøddel af Yalom. Den var god.

Hvis du går en tur i din omegn, så lover jeg at gå i min.